In een in augustus geschreven brief aan minister president Mark Rutte werd de vraag gesteld “hoe het kan dat als je vuil op straat gooit, je strafbaar bent, maar als je ballonnen oplaat niet”. De brief werd beantwoord door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De vraag werd niet expliciet beantwoord, maar uit de brief blijkt wel dat het ministerie samen met de gemeenten naar een oplossing zoekt voor het probleem dat losgelaten ballonnen in het milieu veroorzaken.
Het ministerie noemt ‘biologisch afbreekbare ballonnen’ geen alternatief.
Hieronder citeren wij uit het antwoord, geschreven door drs. K. de Schoo, directeur duurzaamheid van het ministerie.
“Het ministerie van Infrastructuur en Milieu vindt zwerfvuil op zee een ernstig probleem. Zwerfvuil hoort niet in zee of op stranden thuis. (Feest)ballonnen worden vaak op stranden gevonden. Daarom kijken wij actief naar mogelijke oplossingen.
Het ministerie heeft het initiatief genomen om met gemeenten samen te werken. We gaan samen verkennen welke stappen we kunnen zetten om dit probleem op te lossen. We willen ervoor zorgen dat minder ballonnen de lucht ingaan, zodat uiteindelijk de ballonresten op stranden en in zee afnemen.
Kunststof is een materiaal dat veel voordelen heeft. He tis op dit moment onmogelijk om dit volledig te vervangen. Ik ben het met u eens dat ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen geen milieuvriendelijk alternatief zijn. Zo heeft rubber 4 jaar nodig om in zee af te breken. Dat is te lang om schade aan bijvoorbeeld dieren uit te sluiten.
De problematiek die door het oplaten van ballonnen wordt veroorzaakt zal niet van de ene op de andere dag zijn opgelost. We moeten vanuit de maatschappij en vanuit de overheid hier verder aan werken.”