“De groene ballon” is een nieuwe branchevereniging, waarbij 10 ballonverkopers zich hebben aangesloten. De leden hebben met elkaar het volgende afgesproken: 1) geen lintjes bij oplatingen; 2) geen snelsluiters voorzien van plastic; 3) geen folieballon zonder gewichtje; 4) geen folieballonnen oplaten; 5) geen releases van ballon clusters, alleen losse oplating; 6) geen ballon oplating met: geplastificeerde kaartjes, sterretjes, ledlampjes etc; 7) Gebruik van TUV en Nitrosamine goedgekeurde latex ballonnen.
De oprichting van de branchevereniging is naar eigen zeggen een rechtstreekse reactie op “de negatieve publiciteit rondom ballonoplatingen” en wil vooral voorlichting geven. Die voorlichting is nog uiterst mager. De branchevereniging benadrukt op haar site www.degroeneballon.org dat latex een natuurproduct is dat geheel afbreekt en verwijst voor het “feit” dat dieren nooit sterven na het opeten van een ballon naar twee rapporten van de Universiteit van Miami, waarvan echter noch auteur noch titel gegeven wordt. Ook stelt de vereniging dat 90% van de ballonnen na opstijging kapot vriezen en in versnipperde stukjes neer dwarrelen. Je vraagt je af waarom, als dit waar is, iemand überhaupt nog een ballonwedstrijd zou willen organiseren. En veroorzaken latex ballonnen op deze manier niet heel veel extra zwerfvuil?
Positief is dat ballonverkopers voor het eerst openlijk zeggen te bekommeren om het milieu. Teleurstellend is dat ze losse latex ballonnen nog steeds willen laten loslaten. Je kunt toch veel langer van een ballon genieten wanneer je die aan de grond houdt. Hoe? Heel simpel door nooit een ballon te vullen met helium, dat overigens een schaars gas is.