De christelijke Oranjevereniging van Aduard “Oranje Getrouw” heeft de twijfelachtige eer dit jaar als een van de eerste een ballonwedstrijd voor kinderen aan te kondigen op Koningsdag 2016. Er zullen de komende weken nog vele Oranjeverenigingen volgen.
De Rijksoverheid ontmoedigt het oplaten van ballonnen via gemeenten. Balonresten leveren een bijdrage aan de plastic soep en aan dierenleed. Kinderen snappen dat wel, maar besturen van veel Oranjeverenigingen willen er (nog) niet aan. Veel gemeenten zijn laks. Ze verstoren niet graag een kinderfeestje op Koningsdag en grijpen niet in. In IJsselstein werden op Koningsdag 2015 zelfs ballonnen opgelaten na een toespraak van de burgemeester. Op deze manier kan de gewraakte traditie in veel plaatsen nog lang gehandhaafd blijven.
De Rijksoverheid liet in 2015 onderzoek doen naar de schadelijke effecten van ballonnen voor het milieu. Er worden jaarlijks 1 tot 2 miljoen ballonnen opgelaten. In zee is latex na een jaar nog elastisch en veel plastic linten worden op het strand teruggevonden. Ook de Oranjebond komt in dat rapport ter sprake: de bond meldde in 2011 dat er 1.100 Oranjeverenigingen zijn, waarvan een kwart een ballonwedstrijd organiseerde. Stel dat diezelfde verenigingen op Koningsdag gemiddeld 500 ballonnen gaan oplaten. Dan gaan op 27 april 137.500 ballonnen de lucht in.
Gelukkig heeft in 2015 een aantal Oranjeverenigingen aangekondigde ballonoplatingen bij nader inzien afgelast. Laten we hopen dat Oranje Getrouw en al die andere verenigingen vóór 27 april aanstaande nog een alternatief bedenken dat het milieu niet schaadt.