Mooi nieuws! De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen ontmoedigt voortaan het oplaten van ballonnen. Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100m strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar op de Noordzee. Veel worden er opgelaten tijdens Koningsdag. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Stichting De Noordzee is alle vrijwilligers die zich hier de afgelopen jaar tijdens onze schrijfactie en de Boskalis Beach Cleanup Tour voor hebben ingezet, ontzettend dankbaar. Ook de vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten, namens alle partners van deze campagne, bedankt!
“Het oplaten van ballonnen is niet meer van deze tijd. De Oranjebond zet een hele mooie stap om Koningsdag voortaan zonder ballonoplatingen te vieren. We roepen alle oranjeverenigingen op dit advies te volgen. Een feestelijk moment voor de Noordzee!” – Marijke Boonstra, projectleider Schone Zee Stichting De Noordzee
In haar nieuwsbericht laat de bond weten:
De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) hecht aan een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving. De discussie over het al dan niet oplaten van ballonnen en met name de gevolgen van deze festiviteit voor ons leefmilieu, volgden we dan ook met grote interesse evenals het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent. Nu steeds meer de gevolgen van plastic afval in ons milieu duidelijk worden, steeds meer mensen zich inzetten om vervuiling tegen te gaan en er overal acties zijn om elkaar bewust te maken van het gevaar van plastic, neemt de KBOV een centraal standpunt in. De KBOV vindt het gebruik van ballonoplatingen niet meer passend in een wereld waarin we meer en meer de verantwoordelijkheid nemen om het leven te beschermen tegen milieuvervuiling. Daarom stimuleert de KBOV haar leden om alternatieven voor ballonoplatingen te gebruiken die het Koningsdagfeest of andere festiviteiten feestelijk kunnen inluiden.
De KBOV heeft op hun site enkele alternatieven verzameld voor wie wil stoppen met ballonoplatingen.
Driekwart van de Nederlandse gemeenten doet niets aan ontmoedigingsbeleid
We gaan door met het aanpakken van vervuiling door ballonnen. De Nederlandse regering heeft namelijk in 2014 een motie van de Partij van de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. De verantwoordelijkheid hiervoor is bij de gemeenten neergelegd. Volgens onderzoek van Stichting De Noordzee heeft 5% van de gemeenten een verbod ingesteld, 6% voert actief ontmoedingsbeleid en 13% voert passief ontmoedingsbeleid. 76% van gemeente heeft geen enkele vermelding van beleid op ballonoplatingen.
Die gemeenten roepen wij op om in actie te komen. Wil jij meehelpen met het versturen van oproepen? Klik dan hier.