Stichting GreenLeave waarschuwt voor milieugevolgen ballonnen en (wens)ballonnen. Uitvaartondernemers die aangesloten zijn bij deze stichting raden het gebruik van (wens)ballonnen dan ook af. De stichting adviseert over duurzame uitvaarten.
Het oplaten van (wens)ballonnen is een populair ritueel bij het afscheid. Volgens de stichting denken nabestaanden te weinig na over de gevolgen, zoals vervuiling van het milieu.
De wensballon gemaakt van papier, een metalen ring en een brander wordt het meest gevaarlijk geacht. De stichting wijst op voorbeelden van vogels die verstrikt raken in het frame van de ballon en op de kans op brand wanneer een ballon te snel neerkomt. GreenLeave verwacht dat de overheid het gebruik van wensballonnen op korte termijn zal verbieden. Uitvaartondernemers die bij GreenLeave aangesloten zijn, zullen geen wensballonnen meer leveren aan hun klanten.
Evert de Niet, voorzitter van de Stichting GreenLeave: “Het is niet altijd gemakkelijk om je klanten op de milieugevolgen van een uitvaart te wijzen, voorop staat natuurlijk dat er een mooi en waardig afscheid moet komen”. De aangesloten uitvaartondernemers wijzen klanten op minder milieubelastend alternatieven zoals, briefjes met herinneringstekst in een doos verzamelen, wens of gedachte schrijven/drukken op groeipapier (papier met bloemzaadjes) en dat planten of bellen blazen.